Protestants-Evangelische
Kerk Boechout

In de veertigdagentijd zaten we een avond gezellig bij elkaar in de pastorie om samen linzensoep te eten, met in totaal acht gemeenteleden. Een Bijbels gerecht, dus minstens 3000 jaar oud. In Genesis 25, 30 verkocht Ezau aan Jakob zijn eerstgeboorterecht voor een schotel van ‘dat rode, dat rode daar!’. Ik hoop dat we na de coronacrisis vaker rond de tafel kunnen zitten om duurzame recepten met elkaar te proeven: een klimaathoekje rond de tafel, kan het feestelijker?

Hieronder komen eindelijk de recepten. Mijn echtgenoot Geert, die eigenlijk van een goed stuk vlees houdt, zegt: als ik linzen eet, mis ik het vlees helemaal niet!

Wie weet kan hij sommige van de verwoede vleeseters onder u daarmee over de streep trekken, om het in ieder geval eens te proberen. Want duidelijk is, dat we met de intensieve, industriële landbouw zo niet door kunnen gaan. Ik las vanochtend: vroeger had ieder groter dorp of stadje zijn eigen melkerij, molen en slachthuis. In die richting moeten we weer gaan: een veel kortere keten van producent naar gebruiker. Een einde aan de globalisering? Dat niet, maar wel een inperking ervan. Een boeiende discussie om hier in dit klimaathoekje te voeren.

Maar wie koken leuk vindt en/of geniet van lekker eten, moet de onderstaande recepten maar eens uitproberen. Nummer 1 is eenvoudig en zo klaar, en noem ik de Vlaamse variant, omdat hij goed in het Vlaamse smaakpatroon past. Nummer twee is voor diegenen die van pit houden en geen hekel hebben aan het snijden van groenten. Want dat is zo’n beetje het meeste werk in een keuken waar groenten en fruit de hoofdrol spelen!

Halveer de benodigdheden en u hebt ze voor twee personen. Invriezen van porties is ook goed mogelijk.

Linzensoep 1: eenvoudig en snel (4 personen), de Vlaamse variant.

Nodig: 200 gram rode linzen, een zak gesneden soepgroenten van 500 gram, een ui, een scheutje olie of een klontje boter, een laurierblad, een klein blikje tomatenpuree, twee of drie bouillonblokjes (groente- of tuinkruidenbouillon), anderhalve liter water. Op smaak brengen met zout, peper, paprikapoeder. Garnering eventueel geknipte verse peterselie.

Linzen heel goed afspoelen in water. In de waterkoker de 1,5 l. water verhitten. Ui kleinsnijden. In een soeppan met dikke bodem de olie of boter verhitten en de ui daar in fruiten. Soepgroenten toevoegen, even mee fruiten. Tot slot de linzen toevoegen en ook even mee fruiten. Kokend water, het laurierblad en de bouillonblokjes toevoegen. Langzaam gaar laten worden in ongeveer 20 minuten. Als de soep te dik wordt: water toevoegen. Aan het eind de tomatenpuree erdoorheen roeren en op smaak afmaken met peper, zout, paprikapoeder, eventueel garneren met verse peterselie. Serveren met brood (ciabatta uit de oven bijvoorbeeld). Eet smakelijk!

Linzensoep twee: de pittige variant (4 personen).

Nodig: 200 gram rode linzen, twee uien, twee tenen knoflook, een Spaans pepertje (of in plaats daarvan een theelepel chilivlokken of cayennepeper), en minstens 400 gram gemengde groenten (bijvoorbeeld: selder, prei/look, wortel, boontjes, broccoli, paprika, tomaat, champignon, aardappel), een laurierblad. Flinke scheut olie (zonnebloemolie of olijfolie). Kruiden: naar smaak. Ik gebruikte kurkuma (geelwortel) gemalen komijn, kerrie, steeds minstens 2 flinke theelepels. Twee tot drie bouillonblokjes (groente- of tuinkruidenbouillon) en een klein blikje tomatenpuree. Eventueel voor de topping: verse peterselie of koriander. Anderhalve liter water (of meer).

Linzen heel goed afspoelen in water. Water koken in de waterkoker. Alle groenten kleinsnijden (Spaans pepertje: als u niet van al te pittig houdt, de zaadjes verwijderen voor ze in de pan gaan!). Olie in de pan, ui zachtjes fruiten, samen met de wortel en het Spaanse pepertje. Vervolgens de andere groenten toevoegen, samen met knoflook en kruiden. Als laatste de linzen toevoegen, 1 minuut mee fruiten, nu het kokende water erbij en twee bouillonblokjes, evenals het laurierblad. Ongeveer in 20 minuten zachtjes gaar koken. Pas op dat het niet droog kookt, want de linzen nemen zeer veel water op. Zo nodig water bijvoegen. Zo nodig ook het laatste bouillonblokje toevoegen en meer kruiden (alles naar smaak uiteraard). Garneren met verse peterselie of koriander en eten met brood: een ciabatta uit de oven, met boter bijvoorbeeld. Eet smakelijk!

 

Reacties   

0 # Amanda Van Houtte 28-05-2020 17:54
Hoi, Donderdagavond maakten wij de pittige versie met een niet picante pit: ipv de peper en paprika gebruikte ik gember, look en cotroengras in gelijke hoeveelheden. Dit geeft de soep een osterse smaak zonder al dat brandende gevoel. Bedankt om de recepte. Te delen!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie

Reageren kan door hieronder een reactie te plaatsen. Dit werkt het beste als je je eerst aanmeldt, want dan moet je geen bijkomende gegevens ingeven. Als je je niet aanmeldt, vul dan een naam en mailadres in en vul dan onder het prentje en "vernieuwen" in wat je ziet in het prentje. Dit is een beveiliging om te vermijden dat er door automatische processen reclame of andere boodschappen als reactie worden ingevuld. Maar, het is dus eenvoudiger als je eerst met je gebruiker en paswoord aanmeldt op de website.


Beveiligingscode
Vernieuwen